Haarlem: revitalisering Amsterdamstraat

april 2018

Midden in de Amsterdamsebuurt in Haarlem-Oost, op loopafstand van de Haarlemse binnenstad, ligt winkelcentrum de Amsterdamstraat. De Amsterdamsebuurt is de afgelopen jaren zichtbaar opgeknapt en trekt in toenemende mate jonge gezinnen aan. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de buurt verandert en verjongt. Gemeente, ondernemers en andere stakeholders willen de Amsterdamstraat nieuw leven inblazen.

Toekomstbestendig profiel en uitstraling

De Amsterdamstraat is het belangrijkste winkelcentrum in de buurt, maar heeft momenteel geen toekomstbestendig profiel en uitstraling. De gemeente Haarlem ziet het belang in van de winkelstraat voor de buurt en wil de Amsterdamstraat graag nieuw leven inblazen en, in samenwerking met ondernemers en andere stakeholders, een plan van aanpak voor de toekomst formuleren.

De trek naar de stad is ook in Haarlem merkbaar: met een overvolle binnenstad veranderen de wijken dichtbij het centrum in hoog tempo van profiel. Momenteel is er nog geen visie geformuleerd voor de toekomst van de Amsterdamstraat. Ook ontbreekt samenwerking tussen de circa 40 ondernemers in de straat. De vastgoedeigenaren zijn niet in beeld en derhalve niet betrokken bij het huidige en toekomstige functioneren van het winkelcentrum.

Quick scan en opzetten BIZ

Djoeke Kalis, gemeente Haarlem: “De gemeente Haarlem ziet het belang in van de winkelstraat voor de buurt en wil de Amsterdamstraat graag nieuw leven inblazen, in samenwerking met ondernemers en andere stakeholders”. Hiervoor heeft Stad & Co een integrale aanpak voorgesteld, waarbij de gemeente, de ondernemers en de vastgoedeigenaren zich inspannen voor een aantrekkelijk en toekomstbestendig winkelcentrum. Dit bestaat uit het opzetten van een BIZ voor de ondernemers en het uitvoeren van een vooronderzoek, een zogeheten quick scan. Met de quick scan wordt onderzocht wat er nodig is om de straat integraal te verbeteren. Op basis van de uitkomsten van de quick scan, wordt advies gegeven over de mogelijke inzet die op korte en lange termijn wenselijk is ten behoeve van de revitalisering van de Amsterdamstraat.

meer weten?

 

Farzad Ghaus

oprichter en managing partner
mail mij     LinkedIn