Aandacht, ambacht, sfeer en vers!

Onlangs las ik een artikel over ‘wijkwinkelcentra die het goed doen ondanks onlineshoppen’. Een opvallend bericht middenin de stortvloed aan berichten over leegstand, Amazon-terreur en het naderende einde van de winkel. Gek eigenlijk. Want natúúrlijk blijven succesvolle winkelgebieden bestaan.

Al enige jaren werk ik met veel plezier voor de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum. Voor wie de straat niet kent: een winkelstraat buiten het centrum, met een goede mix van zelfstandig ondernemers en ketens, een dorps karakter en een tikje stedelijke brutaliteit. Méér dan een wijkwinkelcentrum, maar wel met een onmiskenbare en stevige functie in de wijk. De provinciale detailhandelsvisie noemt de straat ‘bijzonder ondersteunend’.

De Gijsbrecht heeft iets

Wat maakt de Gijsbrecht, zoals de straat liefkozend wordt genoemd, nou succesvol? De straat hééft iets, zeggen klanten en ondernemers. Maar wat dan? Dát is fascinerend om te weten. Het zit in het DNA van de straat, ook zo’n veel gebezigde term. Maar waar vind je de genen van een straat? Knap lastig om daar de vinger op te leggen.

Betrokkenheid

Ik doe een poging. De hoekstenen van de Gijsbrecht zijn: aandacht, ambacht, sfeer en vers. Oftewel, de basis van vrijwel ieder succesvol winkelgebied. Daarbovenop zit de verschilmaker, die het pas écht interessant maakt. In het geval van de Gijsbrecht is dat oprechte betrokkenheid. Zonder ook maar iemand tekort te willen doen – Stad & Co werkt dagelijks met heel betrokken en bevlogen mensen – is dit in de Gijsbrecht een verhaal apart. Bestuursleden en een flinke groep actieve ondernemers daaromheen, zetten zich dagelijks in voor tientallen onderwerpen (!) die de straat, de buurt en de stad verbeteren. De Gijsbrecht is koploper in duurzame distributie, werkt aan een nog aangenamer verblijf voor ondernemers en bewoners, viert 4 en 5 mei met veteranen, opent een tijdelijk museum in de straat, organiseert een pop-up festival over de toekomst, bouwt aan een kennisnetwerk, betrekt vastgoedeigenaren en ga zo maar door. De Gijsbrecht is overal bij, inspireert, staat met velen in verbinding en krijgt mensen in beweging.

Groot dromen

Afgelopen december verstuurde Stad & Co de nieuwjaarswens ‘Groot dromen’. We boden aan onze handjes te laten wapperen in een kantoor, straat of gebied met een sluimerende droom die zonder extra capaciteit niet van de grond komt. Ik wist nergens van maar was niet verbaasd dat de Gijsbrecht reageerde. Met als vraag: of we willen meehelpen een weergaloze picknick te organiseren voor de hele buurt en alle vrienden van de Gijsbrecht. Ik zat niet in de jury maar ben ongelofelijk blij dat we ‘mijn straat’ gaan helpen dit jaar. Het wordt fantastisch, dat weet ik zeker. Aandacht, ambacht, sfeer, vers én betrokkenheid! Zo maken we samen de Gijsbrecht nog mooier.

Benieuwd naar onze aanpak in de Gijsbrecht? Bel of mail! Ik vertel je graag meer over de bijzondere samenwerking, betrokkenheid en projecten in de Gijsbrecht.

Floor van Stad & Co
Floor Thomasse is strategisch adviseur voor de Gijsbrecht van Amstelstraat

meer weten?

 

Floor Thomasse

senior adviseur
mail mij     LinkedIn