Na de zomer begon ik als projectmanager bij Stad & Co met als één van mijn taken straatmanagement op het Stratumseind. Dé uitgaansstraat van Eindhoven, bij mij bekend als de plek waar je als jongere je eerste stapervaringen opdoet. Op Stratumseind is inmiddels veel meer te doen dan alleen feesten maar de zaterdagnacht blijft een populaire stapavond waarbij wat extra aandacht nodig is voor veiligheid en gastvrijheid. Eindhoven gaat daar op een innovatieve wijze mee om en probeert onder het mom van ‘designing out crime’ niet de hufterigheid te bedienen maar positief gedrag te faciliteren in de openbare ruimte. Eén van de projecten die wordt uitgevoerd in het kader van veiligheid en gastvrijheid is de aanwezigheid van horecastewards.
Iedere zaterdagavond zijn ze te vinden op het Stratumseind, de jongens in de blauwe jasjes, de horecastewards van (link: https://meion.nl/horecastewards text: Stichting Meion). Deze jongens, uit Eindhoven en omgeving, werken samen met politie en portiers aan het veilig houden van het gebied en stellen zich op als gastheer van het Stratumseind. Al drie maanden lang ontvang ik iedere week een verslag van wat zij meemaken op het Stratumseind. Ik begon wel een beetje nieuwsgierig te worden naar dit project. Ik belde de manager van het bedrijf op en hij regelde dat ik een nacht mee kon lopen met de horecastewards. Een paar weken geleden was het zover.
De avond begint met een briefing op het politiebureau. Nadat de politie de bijzonderheden voor de aankomende nacht heeft doorgenomen, en er een kort voorstelrondje plaatsvind, neemt Ali Tahiri (directeur van Stichting Meion) mij mee naar Stratum om te kijken wat de horecastewards zoal doen en alle acties van uitleg te voorzien. De jongens zijn een bekend fenomeen bij bezoekers, portiers en politie. Vanaf het moment dat de jongens voet zetten op Stratumseind worden ze continu begroet en aangesproken. Zowel gasten, beveiligers, horecaondernemers als politie lijken de weg naar de horecastewards goed te kunnen vinden.
Het was een redelijk koude nacht en het regende zo nu en dan waardoor het niet erg druk was in de straat. En, ik mag het eigenlijk niet zeggen, helaas voor mijn ervaring was het daardoor ook een rustige nacht qua incidenten. Belangrijke taken waar de horecastewards zich op richten is het de-escalerend optreden bij incidenten en het ontlasten van de hulpdiensten door omstanders op afstand te houden zodat de professionals rustig hun werk kunnen uitvoeren. Door de regenachtige avond heb ik dit niet in de praktijk kunnen zien. Wel zag ik deze avond hoe de horecastewards portiers en politie ontlasten door in gesprek gaan met (vaak beschonken) discussiërende en geïrriteerde bezoekers. Maar ook hoe de jongens een stukje gastvrijheid verzorgen door mensen de weg te wijzen of te hulp te schieten met eerste hulp bij kleine ongelukken. Zo nu en dan wordt een onruststoker of beschonken persoon vriendelijk verzocht zich gedeisd te houden en anders de straat te verlaten. En daar wordt verrassend positief op gereageerd. Door de positieve en menselijke benadering van de jongens kunnen zij vaak op begrip rekenen en goed doordringen tot de bezoekers.
Wat me waarschijnlijk het meeste bij zal blijven is de enorme dosis positieve energie die de jongens uitstralen en hoe zij met veel respect en geduld voor de betrokkenen potentiële problemen in de kiem smoren. En als ik na een koude en regenachtige nacht mijn fiets pak om naar huis te gaan neem ik me voor om op een warmere avond in de zomer weer eens mee te gaan kijken om nog een beter beeld te kunnen vormen van dit waardevolle project.