Dijk en Waard: onderzoek naar wenselijkheid en haalbaarheid ondernemersfonds
maart 2025
Twee jaar geleden fuseerden Heerhugowaard en Langedijk tot de gemeente Dijk en Waard. Zo’n nieuwe gemeente betekent nieuwe structuren én nieuwe kansen. Die kansen zien ondernemers ook. Hun vraag: helpt een gemeentebreed ondernemersfonds om het ondernemersklimaat te versterken?
Ondernemers nemen het voortouw
In Dijk en Waard komt het idee voor een ondernemersfonds niet van bovenaf: het begint bij de ondernemers zelf. Ondernemersvereniging Ondernemend Dijk en Waard (ODEW) vroeg Stad & Co om te onderzoeken of zo’n fonds haalbaar én wenselijk is. Niet omdat het moet, maar omdat het misschien slimmer, eerlijker en effectiever is om samen te investeren in de lokale economie. “Met een ondernemersfonds kunnen we gericht, gezamenlijk én gemeentebreed investeren in een sterk ondernemersklimaat,” stelt Patricia Surendonk, voorzitter van ODEW. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?
Eerst luisteren, dan plannen maken
Voordat er plannen worden gemaakt, willen we weten wat ondernemers belangrijk vinden. Welke thema’s spelen in de verschillende gebieden en waar liggen de prioriteiten voor gezamenlijke investeringen? Via een enquête en diverse bijeenkomsten brengen we kansen, uitdagingen en meningen in kaart. Met speciaal voor dit onderzoek opgezette nieuwsbrieven en gebruik van sociale media en lokale bladen zorgen we dat iedereen goed geïnformeerd kan meepraten.
Hoe werkt zo’n fonds eigenlijk?
Na de inventarisatie volgt een analyse van de financiële haalbaarheid. Wat zijn de opties voor inrichting? Hoe verdeel je de kosten eerlijk? En hoeveel zou een bijdrage per ondernemer moeten zijn? In juni presenteren we de onderzoeksresultaten tijdens terugkomsessies. Als er voldoende draagvlak is, werken we een concreet voorstel uit dat daarna gaat naar de gemeenteraad.
Wat andere gemeenten hiervan kunnen leren
De vragen in Dijk en Waard spelen op meer plekken in Nederland. Hoe werk je gemeentebreed samen, als ondernemers en vastgoedeigenaren? Wat zijn alternatieve investeringsfondsen voor een BIZ? Hoe organiseer je een gemeentebreed participatietraject voor het ondernemersfonds?
Door ondernemers vanaf het begin een actieve rol te geven, zorgt Dijk en Waard ervoor dat het proces breed gedragen wordt. Dat maakt dit een interessant voorbeeld voor andere gemeenten, ondernemers- en bedrijvenverenigingen die zelf nadenken over het nut en de noodzaak van een gemeentebreed ondernemersfonds.
Of er uiteindelijk een ondernemersfonds komt, is nog niet zeker. Maar één ding is wel duidelijk: in Dijk en Waard wachten ondernemers niet af, ze denken actief mee.
Wat is een ondernemersfonds?
Een gemeentebreed ondernemersfonds werkt als een gezamenlijke pot, gevuld door en voor ondernemers en/of vastgoedeigenaren binnen een gemeente. Zo’n fonds maakt collectieve investeringen mogelijk, terwijl er elk winkelgebied en bedrijfventerein ook een eigen budget heeft. Denk aan gezamenlijke promotiecampagnes en evenementen, betere bewegwijzering, de inrichting van bedrijventerreinen, of projecten rond collectieve beveiliging en verduurzaming. Overweegt u een investeringsfonds op te zetten? Of wilt u weten of zo’n fonds ook bij u past? We denken graag met u mee.