Den Helder: gevelrenovaties om ruimtelijke kwaliteit te verbeteren
september 2024Hoe maken we winkelgebieden in de wijken van Den Helder weer aantrekkelijk? "Je merkt dat als je ergens écht aandacht aan besteedt, er heel veel mogelijk is," vertelt Catherine Bolhuis, vanuit Stad & Co gedetacheerd als projectleider Economie bij de gemeente Den Helder. En laten we eerlijk zijn: een beetje extra aandacht kunnen sommige winkelstraten best gebruiken.
Een straat zonder samenhang
Een van de Helderse winkelgebieden die baat heeft bij wat aandacht is de Marsdiepstraat. Dit centrum bestaat uit twee delen: de westkant, met een relatief nieuw complex met twee grote supermarkten, een parkeergarage en een korte overdekte passage. Die passage mondt uit in het tweede deel: de oostzijde van de Marsdiepstraat. Die vormt een schril contrast. De oostkant bestaat volledig uit jaren ’60-panden, met winkelruimtes in de plint en woonruimtes op de verdieping. Vrijwel alle gevels zijn sterk verouderd en de samenhang ontbreekt.
Versnipperde eigenaren organiseren
Tijd voor actie. Het bestuur in Den Helder ziet dat het nodig is om de ruimtelijke kwaliteit van de straat te versterken; verduurzamen en moderniseren om de toekomstbestendigheid te verbeteren. De gemeente is bereid daar fors aan mee te investeren, maar: zie dit versnipperde eigendom maar eens te organiseren. “De eigenaren van de verschillende panden waren niet met elkaar verbonden en zagen weinig aanleiding om samen een renovatie in gang te zetten,” legt Catherine uit. “En dat is precies wat je juist wel nodig hebt, als je een winkelgebied toekomstbestendig wilt maken.”
Draagvlak creëren
Catherine werd via Stad & Co ingehuurd om zowel binnen de gemeente als in direct contact met de eigenaren een renovatieplan op te stellen. “De gemeente wilde graag doorpakken, maar had onvoldoende capaciteit. Omdat ik zowel binnen de gemeente als met de vastgoedeigenaren werk, kon ik een plan ontwikkelen waarin de eigenaren zich gehoord voelen en waarmee de gemeente haar ambitie kan waarmaken,” vertelt ze. Het resultaat? Een renovatieplan dat, ondanks het versnipperde eigendom, door alle partijen wordt ondersteund.
Van gesprekken naar concrete acties
Door het persoonlijke contact met de eigenaren werden obstakels in kaart gebracht en passende oplossingen bedacht. Catherines rol, zowel binnen de gemeente als bij de eigenaren, zorgde voor korte lijnen en daadkracht. “Veel eigenaren willen wel meedoen, maar kunnen dat niet alleen,” vertelt Catherine. “Dat het om zowel woon- als winkelpanden gaat, maakte de situatie complexer. Uiteindelijk leidde dit tot het ontwikkelen van een doordachte subsidieregeling, waarbij de gemeente tot 65% van de renovatiekosten subsidieert. Daarnaast financiert de gemeente ook het ontwerptraject, wat voor de eigenaren een belangrijke drempel wegneemt. Dit pakket aan maatregelen geeft vastgoedeigenaren het vertrouwen om de renovaties daadwerkelijk in gang te kunnen zetten.”
Samenwerking binnen de gemeente
Voor de gemeente Den Helder was het belangrijk dat de aandacht voor de Marsdiepstraat niet alleen in mooie woorden bleef hangen, maar ook werd omgezet in concrete actie. “Aandacht doet wonderen,” bevestigt Alieke van Essen, gemeentelijk opdrachtgever van het project. “Als strategisch adviseur Economie en Ruimte ben ik verantwoordelijk voor alle winkelcentra. Door met focus in de Marsdiepstraat aan de slag te gaan, zien we nu dat er echt wat gaat gebeuren.”
Op 16 september 2024 is de subsidieverordening tijdens de raadsvergadering officieel vastgesteld. Een belangrijke mijlpaal, maar het werk is nog niet klaar. Voordat de eigenaren daadwerkelijk een subsidieaanvraag kunnen indienen, gaat het ruimtelijke team van de gemeente nog aan de slag. Er wordt hard gewerkt aan een beeldkwaliteitsplan dat de basis zal vormen voor de subsidieaanvragen.
Balans tussen publieke middelen en privaat vastgoed
Wat dit project in Den Helder bijzonder maakt is niet alleen het fysieke resultaat – een opgefriste, toekomstbestendige winkelstraat – maar ook de dubbelrol van Catherine. “Binnen de gemeente heb ik me ingezet voor bestuurlijk draagvlak en het ontwikkelen van een passende subsidieverordening. Daarbuiten, in het contact met de eigenaren, heb ik ondersteund en begeleid waar dat nodig was. Die combinatie maakte dat ik resultaatgericht te werk kon gaan en beloftes kon waarmaken. Niet alleen beleid ontwikkelen of adviseren, maar ook zorgdragen voor een praktijkgerichte opvolging. In projecten met Stad & Co juist een van de speerpunten!”
En nu? Nu is het afwachten tot de eerste gevels in de steigers staan, en de Marsdiepstraat weer een straat is waar je als bewoner, ondernemer en bezoeker met plezier komt.
Meer weten over dit project of het detacheren van een Stad & Co’er? Neem contact op met Catherine Bolhuis!