De crisis als kans

mei 2020

De coronacrisis betekent naast veel problemen ook een kans. De kans om de binnenstad toekomstbestendig door te ontwikkelen. Om ook straks onderscheidend en relevant te blijven, op een uniek Eindhovense wijze. Om hieraan handen en voeten te geven hebben creatieve ondernemers een proces voorgesteld.

Dirk Smit van NulZes: “Eindhoven is de stad van design, techniek en kennis. Al is dat nog niet altijd even zichtbaar; het talent en de mentaliteit zijn aanwezig. En waar de stad ook om bekend staat is: samenwerking. Deze specifieke kenmerken vormen de basis van een multidisciplinair, creatief proces om allerlei maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.”
Gedacht wordt aan thema’s als inspraak, beleving, inclusiviteit, retail, mobiliteit en gezondheid. “Thema’s die door de coronacrisis in een ander daglicht zijn komen te staan”, stelt Remco van der Craats van Edhv, “en waarbij ontwerpers vanuit hun specifieke expertise voor vernieuwende ideeën kunnen zorgen.”

Creatief interventieteam
Concreet gaat het om de oprichting van een slagvaardig en resultaatgericht ‘creatief interventieteam’, met een kerngroep van ontwerpers, idealiter ondersteund en gevoed door DDF, TU/e, DAE, Fontys Pulsed, Complex “en vele anderen”, aldus Smit. “Deze doe- en denktank gaat verschillende toekomstscenario’s onderzoeken, en probeert daarbij zoveel mogelijk bewoners en bezoekers te betrekken. Met de focus op: ‘ontmoetingen in het Eindhoven van de toekomst’ (zowel in business, retail, horeca, cultuur, op straat) worden de deelonderwerpen onderzocht en concepten gelanceerd.”

Het initiatief wordt op korte termijn aan het gemeentebestuur aangeboden. “Voor de gemeente ligt hier een kans om goed opdrachtgeverschap te etaleren en inclusiviteit te bewaken”, zegt Van der Craats. “Door recent afgestudeerden en jonge ondernemers aan het werk te zetten hou je ook voor starters de economie aan de praat. En weet je jong talent te behouden in de regio.”

Vragen? We horen het graag: info@stadenco.nl