BIZ: het bizzt in Nederland!

december 2019

In 2019 bestaat de Wet op de bedrijveninvesteringszones (BIZ) vijf jaar. Na een succesvolle periode (2009 - 2014) met de zogeheten Experimentenwet BIZ, kan sinds 1 januari 2015 ieder ondernemerscollectief in Nederland een BIZ oprichten. Dat is sindsdien in meer dan 300 steden, dorpen, havens, parken en bedrijventerreinen gebeurd.

Groei zet door

Duidelijk is dat de BIZ in een behoefte voorziet. Het aantal gebieden en gemeenten in Nederland dat gebruikmaakt van de BIZ-wetgeving groeit continu. In 2019 werden nieuwe BIZ’en opgericht in 32 winkelgebieden, op 8 bedrijventerreinen en in 3 overige gebieden zoals parken en havens. Stad & Co begeleidde dit jaar de oprichting of doorstart van 15 gebieden in Amsterdam, Den Haag, Elst, Purmerend, Rotterdam en Tilburg. En met een overtuigend resultaat: op 2 na werden alle draagvlakmetingen ruim gehaald.

BIZ Nieuwe Binnenweg uit de startblokken

‘Tuurlijk hebben we het gehaald’, zegt voorzitter René van Megchelen (vastgoedeigenaar) van het oprichtingsbestuur van de BIZ Nieuwe Binnenweg. ‘En nog wel met een aardige marge ook. Echt heel stoer. De handen waren al uit de mouwen, die gaan we nu nog wat meer opstropen. De Binnenweg heeft de samenwerking via de BIZ heel hard nodig. We gaan nu eerst even met elkaar genieten van dit resultaat en het glas heffen. Loon naar werken! En daarna, hard aan de slag.’

Meer weten?

Stad & Co heeft in de afgelopen jaren 64 BIZ-oprichtingen en verlengingen in 20 gemeenten begeleid voor ondernemers en vastgoedeigenaren van winkelgebieden en bedrijventerreinen. Heeft u een vraag over de BIZ? Stel hem via biz@stadenco.nl. We helpen u graag!