Amsterdam Oud-West: herstemming BIZ in volle gang

oktober 2019

Het is een spannende tijd voor de ondernemers in de winkelstraten van Amsterdam Oud-West. Hun eerste BIZ-periode zit er bijna op en dat betekent: opnieuw stemmen over de bedrijveninvesteringzone. Wordt het ‘ja’ of ‘nee’ tegen nog eens vijf jaar samen investeren in de straat?

Gezond

De maximale duur van een bedrijveninvesteringszone is vijf jaar. Daarna moet er – ongeacht de oorspronkelijke uitkomst – opnieuw worden gestemd door alle ondernemers en/of eigenaren in het BIZ-gebied. ‘Heel gezond’, vindt adviseur Maud Muselaers. ‘Hierdoor blijft er sprake van draagvlak voor de BIZ. Of niet natuurlijk, maar dan verdwijnt ie dus. Het is daarom echt spannend. In Oud-West is de afgelopen jaren hard gewerkt aan allerlei doelen. Of de BIZ’en hiermee verder kunnen, hangt af van de herstemming.’ De stemperiode duurt tot half november. De huidige BIZ-bestuursleden zijn druk bezig alle stembiljetten te verspreiden en ondernemers erop te wijzen dat hun stem belangrijk is. ‘Het is behoorlijk aanpoten voor hen.’

Financiële ruimte

Continueren van een BIZ betekent opnieuw vijf jaar lang financiële ruimte om de aantrekkelijkheid van de eigen straat of het gebied te vergroten. De ondernemers en/of eigenaren in de BIZ bepalen zelf aan welke doelen ze hun budget willen besteden. Van collectieve sfeerverlichting en meer groen tot nieuwe evenementen en online promotie. Daarnaast zijn de winkelstraten in Oud-West ook verenigd in de overkoepelende Stichting Ondernemers Oud-West waarbinnen ze op buurtniveau samenwerken aan een schoon, heel en veilig gebied. De stichting heeft daarvoor ‘korte lijntjes’ met de politie en het stadsdeel.

Weten hoe het afloopt?

Er kan nog ruim een week gestemd worden in Oud-West. Benieuwd of deze BIZ’en van het eerste uur voor een tweede periode gaan? Op 12 november weten we het. We’ll keep you posted!

Meer weten over de BIZ? Kom dan op 4 november naar het landelijke BIZ-seminar ‘5 jaar BIZ in Nederland – eerlijk zullen we alles delen’ in Haarlem!

meer weten?

 

mail mij     LinkedIn