Er zijn in Nederland inmiddels meer dan 300 BIZ’en actief in binnensteden, dorpskernen, winkelstraten en- centra, horecagebieden, parken en op bedrijventerreinen. Overal verenigingen ondernemers en/of vastgoedeigenaren zich om collectief te investeren in de aantrekkingskracht van hun gebied.
Op maandag 4 november 2019 organiseren we het landelijke seminar Vijf jaar BIZ in Nederland – eerlijk zullen we alles delen, in de Haarlemse Lichtfabriek. We verwachten een deelname van ruim 200 honderd ondernemers, eigenaren, professionals, dienstverleners en overheidsfunctionarissen. Tijdens het seminar worden de resultaten gepresenteerd van het landelijke onderzoek naar de BIZ in Nederland en komen in 10 sessies praktische verhalen, ervaringen en aanbevelingen aan de orde.
Welkom door Robbert Berkhout (Wethouder Gemeente Haarlem), Opening door dagvoorzitter Marcel Evers (DNWS), Presentatie onderzoek “5 jaar BIZ in Nederland” door Anne Risselada (HvA) en Peter Troxler (HR)
Paneldiscussie Pals Brust (Up-Set Textiles), Rita Heilbron (Politie Amsterdam-Amstelland), Frank van Sebille (Van Haren Schoenen B.V) en Jan Vente (Gemeente Krimpenerwaard). Overhandiging gids “Beter met BIZ” door Farzad Ghaus (Stad&Co). Afsluiting Jack van der Hoek (gedeputeerde Provincie Noord- Holland)
Tijdens het seminar presenteren we de resultaten van het landelijke onderzoek naar de BIZ in Nederland en delen we in 10 sessies praktische verhalen, ervaringen en aanbevelingen. Met de opgedane kennis, inspiratie en contacten kun je, samen met je winkelgebied, morgen verder aan de slag!
Hoe groter de BIZ, hoe meer ‘power’ de deelnemers gezamenlijk hebben. In de vorm van budget om te investeren, draagvlak om doelen te realiseren en zeggenschap om invloed uit te oefenen. Maar hoe zorg je dat alle partijen in een gebied meedoen? Dus ook pandeigenaren, horeca en grootwinkelbedrijf? En nog belangrijker: hoe zorg je nadat de BIZ gevormd is, dat ze effectief samenwerken? “Eric Duffhuis”, fondsmanager van de grootste BIZ van Nederland, vertelt hoe in Eindhoven meer dan tweeduizend ondernemers en eigenaren samen één BIZ hebben opgericht. Met een gezamenlijke ambitie investeren zij gedurende vijf jaar circa vier miljoen euro in de aantrekkelijkheid en kwaliteit van de binnenstad. Ontdek hoe de BIZ Eindhoven erin slaagt om transparant en doeltreffend te opereren en iedere partij haar rol met verve te laten vervullen.
Plannen om een BIZ op te richten? Of op zoek naar inspiratie voor het nieuwe BIZ-actieplan? Bestuurder “Renske Schriemer” van de BIZ Gijsbrecht van Amstelstraat (Hilversum) en senior adviseur “Floor Thomasse” van Stad & Co delen – ieder vanuit hun eigen rol in de BIZ – hun allerbeste tips, ervaringen en inzichten, regelrecht uit de praktijk van alledag. Geen uitgekauwde best practices, maar een eerlijk verhaal over risico’s en valkuilen en de energie die vrijkomt na de eerste successen. Welke acties hebben veel impact, hoe bepaal je wat prioriteit heeft, wanneer is lobbyen noodzakelijk, wat word je wijzer van een collectief gebiedsbrand en hoe versterk je de relatie met (klanten in) de buurt? Een uiterst goedgevulde en minstens zo goed gestructureerde ‘rollercoaster’ voor iedereen die een BIZ-plan opstelt.
Als gemeente ben je de laatste om niet enthousiast te zijn over de BIZ! Fantastisch: ondernemers die zichzelf organiseren, mee investeren in hun eigen gebied en hun schouders zetten onder collectieve verbeterdoelen. Maar ook voor de overheid is er werk aan de winkel. Als informatiepunt en gesprekspartner voor geïnteresseerde collectieven en bestaande BIZ-organisaties, is kennis cruciaal. Fiscaal jurist gemeente Amsterdam “Arjen Schep” en directeur Stad & Co “Farzad Ghaus” nemen het hele spectrum van de gemeentelijke rol bij de totstandkoming van een BIZ onder de loep. Ook staan ze uitgebreid stil bij de financiële huishouding en mogelijkheden van de BIZ. Ze beantwoorden vragen als: hoe ga je om met verschillen tussen het BIZ-plan en subsidieaanvragen? En welke bestedingsdoelen vallen wel en niet binnen een BIZ? Hoe ga je om met de beperkingen van AVG? Must do workshop voor ambtenaren.
Bedrijventerrein Waarderpolder in Haarlem is een BIZ. Sterker nog, de ondernemers hebben ‘hun’ BIZ in 2018 opnieuw voor vijf jaar verlengd. Wat bevalt er zo goed aan deze vorm van samenwerken?
“Kees Goedknegt” van KG Parkmanagement en “Ruud Meijer” van de gemeente Haarlem belichten alle ins en outs van de BIZ Waarderpolder. Hoe is de BIZ ingericht, wie (ondernemers, parkmanagement, gemeente) doet wat, welke hobbels zijn er genomen en welke activiteiten organiseert en financiert de BIZ? Daarnaast laten ze zien wat de BIZ het bedrijventerrein concreet heeft opgeleverd en welke lessen er zijn getrokken uit verschillende duurzaamheidinitiatieven. Ondertussen wordt ook duidelijk waar de samenwerkende partijen het meest trots op zijn!
Meppelse ondernemers zijn nu klaar voor morgen. Maar dat is niet zomaar tot stand gekomen. In Meppel werkten de ondernemers niet samen laat staan gezamenlijk in een vereniging; ieder deed ‘zijn ding’. Toch is het uiteindelijk gelukt, maar er waren vele lastige momenten en moeilijke keuzen te maken. Nu blijkt het een succesverhaal, want met een goed opgezette ondernemersvereniging bleek het opzetten van de BIZ geen probleem. Sterker nog dit bleek appeltje, eitje. Zij wisten hun budget maar liefst te verdrievoudigen. “Veronique Gielen” (Ik Onderneem!) en “Alan Houtman” (Ondernemer en trekker BIZ) vertellen over de spannende momenten, de lastige keuzen die zijn gemaakt, hun aanpak, en het uiteindelijke succes.
De binnenstad van Deventer heeft twee BIZ’en: een ondernemers BIZ en een vastgoedeigenaren BIZ. Hoe is de samenwerking tussen deze twee BIZ’en georganiseerd? “Peter Brouwer” (Binnenstadsmanager Deventer) deelt zijn ervaring en legt uit wat de voor-en nadelen van twee BIZ’en in een gebied zijn.
Wat levert een BIZ eigenlijk op voor een winkelgebied? En welke rol speelt de gemeente hierin? De gemeente Amsterdam heeft deze vragen onderzocht in een evaluatieonderzoek onder 49 BIZ’en in Amsterdam. “Anouk Smeltink”(AnalyZus) en “Hennie Loos” (Gemeente Amsterdam) vertellen je over de leerpunten en best practices die uit het onderzoek zijn gekomen én leren je hoe je een optimaal resultaat en een effectieve samenwerking kunt behalen.
Het komt vaak voor dat het oprichten van een BIZ enkel wordt geïnitieerd om financiële middelen te genereren en free-riders aan te pakken. Dat is de omgekeerde wereld. Een BIZ moet professioneel worden aangevlogen en opgezet. Binnen een BIZ zijn de bestuurders verantwoordelijk, moeten er werkgroepen zijn, met doelstellingen. Er zijn budgetten nodig en een begroting.De andere kant is ook waar: een BIZ kan een perfect middel zijn om ervoor te zorgen dat er een professionele samenwerking ontstaat. Van los zand naar een organisatorische impuls met een projectmatige/inhoudelijke impuls.”Stefan van Aarle” (directeur Stadskracht) neemt je mee in de uitdagingen en hoe je dit allemaal professioneel moet aanpakken zodat het tot een goed resultaat komt: dankzij de investeringen vanuit de BIZ meer bezoek, beter imago en nog veel meer.
De BIZ is slechts een instrument om ambities in een gebied te verwezenlijken. Wanneer de samenwerking tussen partijen niet goed geborgd is en partijen niet georganiseerd zijn in een sterke (centrummanagement)organisatie, heeft een BIZ weinig kans van slagen. Wij geloven in professioneel centrummanagement waar pandeigenaren, gemeente en ondernemers niet vrijblijvend en gelijkwaardig samen het bedrijf Binnenstad runnen en de juiste mensen weten te vinden en in te schakelen. Professioneel in bestuur, businesscase en menskracht. Ieder in zijn kracht en krachtig in resultaat. “Nienke van Gerwen” en “Rob Weiss” nemen je mee in wat sterk centrummanagement inhoudt en waar je op moeten letten bij het inrichten van je bestuur en de uitvoeringsorganisatie. Ervaar zelf hoe het is om je gebied te laten werken als één bedrijf.
In Valkenburg aan de Geul start in 2020 een bijzondere BIZ. Detaillisten, horecabedrijven (van restaurant tot hotel) en bedrijven uit de vrijetijdseconomie trekken daarbij samen op. Deze opzet is uniek in Nederland! Samen werken de ondernemers aan het verleiden, ontvangen en inspireren van de klanten, zowel in Valkenburg aan de Geul zelf als in de virtuele wereld. De customer journey ofwel de reis die de klant en/of gast aflegt wanneer deze een product gaat kopen, uiteten gaat, een overnachting heeft et cetera staat daarbij centraal. Een Citycoach verbindt ondernemers en (het enthousiasme voor) de diverse activiteiten. “John Bardoel”, Seinpost, vertelt tijdens zijn deelsessie hoe deze samenwerking tot stand is gekomen. Ook gaat hij dieper in op het BIZ plan.
4 november 2019
16:00 tot 20:30 uur